Home » » Ayam Panggang Black Pepper

Ayam Panggang Black Pepper

Written By dek_ma on Tuesday, August 10, 2010 | 7:29 PM

Assalamualaikum dan selamat malam...untuk N3 malam ni saya nak kongsikan resepi ayam panggang black pepper yang saya olah sendiri..resepi ni simple je sebab hanya menggunakan black pepper, kicap , bawang, halia dan juga sedikit tepung jagung untuk memekatkan kuah..
Ayam panggang ni juga sesuai untuk dimakan bersama nasi ayam atau dimakan begitu sahaja...kalau nak rasa black pepper yang lebih power boleh la di tambah black peppernya...
Ok lah jom skodeng resepi kat bawah ni...



Bahan untuk ayam:

  • 1/2 ayam-potong agak besar
  • 1 inci halia-dititik
  • Air secukupnya

Bahan untuk sos black pepper:

  • 3 ulas bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 3 ulas bawang merah*-( bahan* ditumbuk halus)
  • 2 sudu besar lada hitam-dikisar kering @ ditumbuk halus
  • 1 cawan kicap pekat
  • 1 sudu besar madu
  • Sedikit air
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Cara menyediakan sos black pepper:

  • Masukkan semua bahan sos ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana hinga mendidih . Perasakan dengan garam.Masukkan air bancuhan tepung jagung. Masak lagi hingga betul2 pekat dan tutup api...

Cara menyediakan ayam panggang:

  • Ayam di rebus dengan halia hingga separuh masak. Angkat dan tos kan...
    Gaulkan ayam yang telah direbus separuh masak bersama sos black pepper tadi. Perap selama 3-4 jam...lagi lama perap lagi sedappp...
  • Bakar pada suhu 180 darjah selama 30 minit. Sedia untuk dihidangkan bersama baki sos black pepper...
  • Ayam panggang ni juga sesuai disediakan untuk hidangan nasi ayam...

****note: kalau tak nak rebus ayam dulu pun tak pa, terus b dan bakar tapi masa membakar tu kena panjangkan sehingga ayam betul2 masak...

Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger