Kak ummi copy dari rumah kak nor dan saya copy plak dari kak ummi...timakasih ye pada kak ummi dan kak nor...jom check resepi..
Bahan:-
- Sebelah ayam dipotong-potong
- 3 ulas bawang putih dan 5 ulas bawang merah, 3 biji cabai, 4 cm halia -ditumbuk lumat (akak blend jek)
- 7 cm lengkuas dihiris sederhana nipis dan tumbuk untuk pecahkannya.
- 5 batang serai ditumbuk untuk pecahkan. (akak ketuk pecah)
- 2 sudu besar ketumbar ditumbuk lumat (akak kisar)
- 1 sudu kecil jintan manis dan jintan putih ditumbuk sehingga lumat (akak kisar jek)
- 2 biji bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- 3 ketul kayu manis
- 3 kuntum bunga cengkih
- daun sup, daun bawang, daun sadri dan batang sadri
Cara-Cara:-
- Tumiskan bawang putih, merah, cabai, halia, ketumbar, jintan manis dan putih, bunga lawang buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lengkuas dan serai sehingga menaikkan bau yang semerbak harum dan mewangi.
- Masukkan ayam yang sudah dipotong-potong mengikut citarasa kedalam tumisan tadi dan gaulkan sehingga rata tutup dan biarkan 5 minit.
Masukkan batang sadri - Masukkan 5 cawan air dan biarkan sehingga menggelegak. Tambahkan garam secukup rasa n sedikit saja gula untuk menyedapkan rasa kuahnya.
- Hiriskan daun bawang, sup dan sadri taburkan pada hidangan. Perahkan sedikit limau nipis. Sedia untuk dimakan dan dihirup.....aahh..sodapnya
0 comments:
Post a Comment