Assalamualaikum...dah sarapan semua?kalau dah , mai kita layan Roti plak...macam tajuk N3 ni, roti ni merupakan tugasan pertama Bread Maker saya.....sebenaqnya, dah lama nak beli BM ni...tapi baru dapat..tu pun En.HB yang hadiahkan....terima kasih banyak2 ya En.HB...lepas ni jangan boring plak kalau hari2 ngadap roti ja....he.he...Dulu pernah 2-3 kali buat roti guna kuderat tangan menguli, tapi hasilnya tak berapa memuaskan hati....Bila dah guna BM ni hasil memang cukup puas hati, cuma rupa roti tu ja yang tak berapa lawa..takpa2...'practice make perfect' kan?...he..he...motivasi untuk diri sendiri la ni...
Resepi 'Sweet Bun' ni saya ambik kat rumah Cik Mat...Resepi asal Cik Mat ambik kat Blog Hjh.Noraini...Macam yang Hjh. Noraini bgtau, dari resepi 'Sweet Bun' ini anda boleh membuat Mexico Bun, Mini Bun, Cheese Bun, Coconut Twist Bun dan lain-lain lagi...lepas ni boleh la try buat....tapi kali ni saya buat kosong ja...memang lembut dan sedap sangat...lagi2 makan masa panas2...mmm...ok la resepi saya C&P dari rumah Cik Mat, terima kasih ya Cik Mat dan Hjh...
Resepi : Sweet Bun
Sumber Asal: Resepinoraini
C&P dari: Cik Mat Gebu
Bahan-Bahannya :-)
- 400 g tepung roti (high-protein flour)
- 100 g tepung kek (mat guna tepung Hong Kong)
- 100 g gula halus
- 5 g garam halus
- 20 g susu tepung
- 1/4 camca teh bread improver
- 1 biji telur gred B, dipukul sedikit
- 11 g yis segera
- 40 g shortening (lemak sayur)
- 250 g air
- Inti kegemaran secukupnya -saya tak letak
Cara membuatnya :-)
- Satukan semua bahan diatas kecuali inti dan lemak sayur. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah lemak sayur dan terus menguli hingga adunan menjadi lembut, anjal dan elastik, kalau guna mesin uli 10 - 15 minit dan 20 minit kalau gunakan tangan.
- Alih ke dalam bekas yang besar, tutup permukaan bekasnya dengan plastic cling, dan biar doh naik 2 x ganda, kurang lebih 45 minit.
- KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali inti ke dalam breadmaker, pilih setting untuk doh, tekan "on" dan biar hingga siap.
- Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara dan uli sekejap. Timbang 60 g untuk setiap bahagian (menghasilkan lebih kurang 12).
- Isi inti kegemaran pada setiap bahagian, bulat2kan dan susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap dan rehatkan hingga naik kurang lebih 30 - 45 minit.
- Sapu permukaan roti dengan bancuhan telur dan susu dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 20 minit atau mengikut keadaan oven masing2.
Mat tak sapu telur, cuma lepas masak, mat sapu permukaan roti dengan mentega dan mat bakar roti pada suhu 180C selama 20 minit...saya sapu dengan bancuhan telur dan tabur gula skit...
0 comments:
Post a Comment