Pages

Ikan Kembung Bakar & Air Asam

Assalamualaikum...selamat bercuti..dan Happy Depavali pada yang menyambutnya...Tentu ramai yang ambil kesempatan untuk balik kampung atau pergi bercuti...hari ni saya pun cuti masak..he...he...Tapi saja nak tayangkan gambar 'Ikan Kembung Bakar & Ais Asam' yang simple sangat yang dibuat untuk lunch minggu lepas... tapi saya ngelat skit sebab saya guna pes segera iaitu 'Pes Ikan Bakar Adabi'.! 1st time try , sebelum ni tak pernah jumpa pun...maybe produk baru dari 'ADABI' kot...ke saya yang tak perasan ye? Nak resepi ke? tak ada resepi la sebab pakai pes segera. Cuma gaulkan ikan dgn pes tu , perapkan sebentar dan dibakar hingga masak...Untuk air asam ni plak cuma gaulkan cili padi,tomato dan sedikit bawang yang dihiris bersama garam dan belacan dan sedikit air. Perahkan jus limau nipis dan kalau suka boleh masukkan sedikit isi ikan bakar tadi.Gaul sebati siap dihidangkan.

2 comments:

suhailas said...

Salam akak....sue pun ada beli baru ini pes ikan bakar nii tp lom try lagi ..sedap tak akak...!!!!!

dek_ma said...

wslm..sue..pada akak ok la..sedap jugak..sue try le..baru tau...