Pages

Ayam Sos Hitam Berampai

Assalamualaikum...selamat pagi..selamat berhujung minggu..sarapan apa pagi ni? kalau keluar makan roti canai kat kedai mamak best kan..kami tak keluar pun...malas la nak siap pagi2 ni...lagipun banyak kerja tak beres lagi..jadi masak je la yang simple2..si kakak tu kalau bangun pagi je terus ja mintak nasi, mula ingat nak masak nasi goreng tapi takdak nasi sejuk plak.last 2 masak nasi putih dan masak 'Ayam Sos Hitam Berampai' ni ..si kakak ni memang suka sangat makan ayam masak kicap...tapi kali ni saja ubah skit..guna resepi yang diceduk kat rumah kak Ummi. ...terima kasih kak ummi..saya C&P je la ye...

Bahan:-

  • 1/2 ekor ayam - potong ikut suka
  • 2 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar - dihiris
  • 3 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 inci halia - dipotong nipis
  • 1 batang serai - diketuk
  • 3 sudu besar kicap pekat ABC (Heinz) - kicap ni mmg hitam pekat
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1/4 sudu kecil lada hitam yg dikisar
  • sedikit air
  • 5 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci pjg. -saya guna kacang buncis
  • 1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang
  • 2 biji tomato - belah 4 -tak letak
  • 2 tangkai cili hijau/merah - dipotong serong
  • garam dan gula secukup rasa

Cara-Cara:-

  • Ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
  • Tinggalkan +- 3 sudu besar minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
  • Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap.
  • Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra.
  • Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap jgn layu sangat.
  • Angkat dan hidangkan.

Sedap tau...makan dengan nasi panassss...

2 comments:

Haikal said...

klu mkn ni berapi x ? :)

dek_ma said...

tak dak lah sampai berapi...berasap je..