Home » » Spaghetti Olio

Spaghetti Olio


Assalamualaikum...selamat malam..sekejap ja dah abis seminggu kan..esok isnin dah...waa..waa..dah kena kerja...tapi nak buat macam mana..dah jadi tanggungjawab dan juga sumber rezeki..kena la kerja dengan seikhlas-ikhlas hati kan...baru la berkat..ok lah dah makan malam ke? tentu dah kan..lagi pun kalau boleh makan malam ni biar la sebelum pukul 8 malam..he..he...untuk orang2 yang nak jaga badan la ye..cerita pasal dinner ni, ari ni saya masak Spaghetti Olio...hasil dari reki2 kat rumah Cik Mat..tapi saya olah ikut apa yang ada kat dapur saya ni...tak ada buah zaitun pun..tapi ok jugak la...ari tu pi makan kat pizza hut lagi sempoi dia punya spaghetti olio..cuma ada udang, cendawan dan juga cili kering..ok lah saya copy balik resepi dari rumah cik mat ye..timakasih la ye cik mat...
BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 100 gram spaghetti1 biji bawang holland (bawang besar kaler kuning), didadu
  • 3 ulas bawang putih, cincang halus
  • 1/4 biji green capsicum, dadu
  • 1/4 biji red capsicum, dadu
  • 4-5 biji cili padi, dititik (optioanl) - saya gantikan dengan cili kering
  • 1/2 camca teh herba Basil (jenis kering dalam botol)
  • 1 helai bay leaf
  • 5 biji buah zaitun hijau - tak ada
  • 5 biji buah zaitun hitam -tak ada
  • 6 ekor udang besar, dibersihkan
  • 1 biji tomato merah, didadu
  • Garam secukup rasa
  • Lada hitam yang baru dikisar secukupnya
  • Minyak zaitun untuk menumis (guna minyak zaitun biasa, bukan jenis "extra virgin")

CARA MEMBUATNYA :-)

  • Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan spaghetti, rebus hingga lembut tapi bukan lembik (ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. Ketepikan.
  • Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih dan bay leaf, tumis hingga layu dan masukan tomato. Masak hingga tomato lembut. Tambah udang, red dan green capsicum serta buat zaitun hijau dan hitam. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.
  • Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan...
Share this article :

+ comments + 3 comments

October 27, 2010 at 9:57 AM

salam dekma.. akak follow jugak ye..
masakan sedap2 ni....

October 27, 2010 at 4:30 PM

Salam,
Ada lagi ke spaghetti tu?

October 27, 2010 at 6:42 PM

wslm..
kak madiha, thanks sudi follow kita...
hazila...yang tinggal pinggan aje...he..he

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger