Pages

Mee Hoon Hailam

Assalamualaikum semua...kali ni saya nak kongsikan resepi 'Mee Hoon Hailam'. Resepi asal dari 'Kuey Teow Hailam' saya ambik kat rumah Cik Mat Gebu. Cuma saya gantikan dengan Mee Hoon..Kalau nak tengok resepi asal boleh klik sini...tapi jangan la pulak bandingkan gambar saya ni dengan Cik Mat...awal2 lagi saya surrender..he..he..saya C&P je la yea...mitak izin ye Cik Mat...timakasih..

BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1.5 liter air rebusan tulang lembu @ ayam -saya guna air rebusan ayam
  • 1 keping dada ayam, dihiris
  • 1/2 cawan isi udang
  • 1 keping fish cake, dihiris - x letak
  • 1 cawan potongan bunga kobis
  • 1 cawan hirisan campuran capsicum merah, kuning dan hijau -ganti dgn 5 biji cili padi ketuk
  • 3 pokok sawi bok choy, dibersihkan dan disiang
  • 1 biji tomato, belah empat
  • 1/3 batang carrot, belah 2 dan hiris serong
  • 3 batang jagung muda-hiris menyerong -ni saya tambah
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 3 camca besar sos tiram
  • 1 camca teh kicap pekat
  • 3/4 camca teh serbuk lada hitam
  • 1 camca teh tepung jagung*
  • 1/4 cawan air*(*dibancuh hingga rata)
  • Garam secukup rasa

BAHAN LAIN :-)

  • 500 g kuey teow - saya guna mee hoon yang telah direndam dgn air panas, toskan.
  • 1/2 camca teh minyak bijan
  • Hirisan daun bawang, untuk hiasanBawang goreng, untuk hiasanCili hijau jeruk

CARA MEMBUATNYA :-)

  • Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih hingga harum, masukkan daging ayam dan lobak merah, kacau rata.
  • Tambah sos tiram, kicap pekat dan serbuk lada hitam, gaul dan tuang stok air rebusan tulang. Biar mendidih.
  • Masukkan udang, bunga kobis dan fish cake. Biar sekejap dan tuang bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan tomato, sawi bok choy, cili padi dan juga garam secukup rasa.
  • Masak sekejap dengan api perlahan hingga kuah memekat. Matikan api.
  • Panaskan kuali non-stick, masukkan kuey teow tadi bersama minyak bijan dan kacau pantas selama 30 saat. Matikan api dan alih ke dalam mangkuk hidangan.
  • Tuang kuah tadi dan hias dengan taburan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan bersama cili hijau jeruk...

0 comments: