Bahan2:
- 300g daging-hiris nipis, bersihkan dan tos
- 1 cawan bunga kobis
- Sedikit kobis
- 1/2 batang carrot
- 1 pokok sawi
- 4-5 batang jagung muda
- 1 biji tomato-belah 4
- 5-7 biji cili padi ketuk
- 1 sudu besar lada hitam-di tumbuk
- Sedikit jus limau nipis
- Air secukupnya
- Garam secukup rasa
- 3 ulas bawang merah-tumbuk
- 2 ulas bawang putih-tumbuk
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara2:
- Sayur-sayuran di bersihkan dan potong ikut suka,ketepikan.. Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
- Masukkan daging. Kacau sebentar hingga keluar air daging. Kemudian masukkan air secukupnya ,biarkan hingga mendidih.
- Masukkan carrot cili padi ketuk dan juga lada hitam yang telah ditumbuk. Masak lagi hingga carrot agak empuk.
- Kemudian masukkan pula jagung muda dan bunga kobis. Biarkan sebentar dan masukkan pula kobis, sawi dan tomato.
- Perasakan dengan garam. Masukkan jus limau nipis. Rasa dan jika ok boleh tutup api. Sedia dihidangkan bersama bawang goreng, hirisan daun bawang atau daun sup...
0 comments:
Post a Comment