Home » » Penang Char Kue Teow

Penang Char Kue Teow

Assalamualaikum...selamat malam semua...mintak maaf la sebab dh lama tak letak N3 baru..terima kasih kepada yang sudi singgah ye..kali ni saya nak kongsikan resepi 'Penang Char Koay teow' yang saya buat untuk dinner..tapi saya guna 'sos char koay teow M'DEE' macam gambar kat bawah tu..pada saya sos ni sedap...hubby pun puji...he...he...nak masak char koay teow ni cepat sangat tapi satu je yang tak best nya sebab kena masak satu-satu atauoun dgn kata lain sekali masak untuk sorang makan je, pastu kena makan segera kalau tidak kuah nya meresap...tak sedap...kalau nak buat sekali harung pun boleh tapi hilang la keoriginalannya tu...ok lah jom tengok resepi kat bawah...tapi sukatan ni untuk sorang makan tau...kalau nak double @ tripplekan pandai2la adjust ye....

Bahan2:
  • 70-100 g koay teow
  • Secubit bawang putih cincang
  • 3-4 ekor udang sederhana besar
  • 10-12 ekor isi kerang rebus
  • sedikit taugeh dan kucai
  • 1 sudu cili kisar....kalau nak pedas boleh tambah
  • 1 biji telur
  • 1 senduk kecil minyak masak
  • 2 senduk kecil sos char kuey teow

Cara2:

  • Panaskan sesenduk kecil minyak masak, masukkan udang dan kerang.Kacau sebentar
  • Masukkan secubit bawang putih, kemudian masukkan cili kisar secukup rasa.
  • Masukkan kuey teow, taugeh dan kucai.Kacau hingga sebati.
  • Pecahkan telur dan masukkan 2 senduk kecil sos char kuey teow.
  • Kacau sebentar, angkat dan boleh dihidangkan...
Ni la Sos Char Kuey Teow tuu...
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger