Home » » Mee Hoon Goreng Singapore

Mee Hoon Goreng Singapore

Written By dek_ma on Friday, December 10, 2010 | 7:17 PM

Assalamualaikum, selamat sejahtera dan rasanya masih belum terlewat untuk mengucapkan Salam Maal Hijrah kepada seluruh umat islam...
Rupa-rupanya dah sebulan lebih blogku ini tak ber'update'. Bukannya tak nak update tapi tak ada kelapangan nak update..maklum la cuti sekolah ni banyak aktiviti 'makan kenduri'...termasuk dengan kenduri kahwin adik ipar iaitu Rizal dan pasangannya Husna, pada 27 nov , adik saya pula bertunang pada 5 Dis lepas. So tiap2 minggu balik kg dan tak sempat nak update le...ni pun baru balik dari bawak anak2 p bercuti kat Genting & Cameron Highland...so minggu ni tak nak p mana2 dah, nak rehat kat rumah ja..anyway saya nak ucapkan jutaan terima kasih pada pengunjung2 yang sudi singgah kat sini...walaupun dah lama tak update...
Ok lah cerita pasal resepi kali ni ,saya nak kongsikan resepi yang simple sangat..iaitu "mee Hoon Goreng Singapore". Tentu ramai yang pandai masak mee hoon goreng ni kan? tak pa la saya nak letak jugak resepi kat sini, mana la tau kan sebagai rujukan anak2 saya pada masa depan ..
Bahan2:
  • 1/2 bungkus Mee Hoon-direndam hingga lembut & tos
  • 2 ulas bawang putih-ditumbuk halus
  • 1 ulas bawang merah-ditumbuk halus
  • 1 sudu udang kering-ditumbuk halus
  • 1 cawan udang basah
  • 1 keping dada ayam-hiris nipis2
  • 1 sudu kecil lada hitam-di tumbuk
  • 1 cawan taugeh
  • 1/2 batang carrot-di parut kasar
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit sos tiram
  • 2 biji telur
  • Minyak secukupnya

Cara:

  • Panaskan sedikit minyak,masukkan telur dan goreng hancur hingga masak,angkat dan ketepikan.
  • Panaskan minyak,tumis bawang merah, bawang putih dan udang kering yang telah ditumbuk hingga wangi.
  • Masukkan udang dan ayam.Goreng sebentar, kalau perlu masukkan sedikit air.
  • Masukkan lada hitam ,sos tiram dan sedikit garam.Kemudian masukkan mee hoon, taugeh dan carrot.
  • Gaul sebati hingga masak.Last sekali masukkan telur hancur, gaul rata, tutup api dan boleh la di tabur dengan bawang goreng, hirisan daun bawang, cili merah dan juga hirisan limau kasturi...Kalau suka pedas boleh juga dimakan bersama sambal kicap..
Share this article :

+ comments + 2 comments

February 1, 2013 at 2:49 AM

Nice.. ^°^

May 17, 2013 at 10:11 PM

Thanks for sharing...biasa buat yang berlada..tak pernah buat putih..tp pernah la makan...ni nak masak special utk mil..dia nk sgt mkn..nak try buat esok ;)

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger