Home » » Home made Strawberry Ice Cream

Home made Strawberry Ice Cream

Written By dek_ma on Tuesday, December 21, 2010 | 6:46 PM

Assalamualaikum...selamat malam semua...dah dinner ka? kalau dah dinner mai kita cuci mulut dengan 'Strawberry Ice Cream' pulak...nyaman ja anak tekak ni bila dapat makan ice cream ...
Ice Cream ni hasil godek2 tengah malam tadi...senang ja nak buat kalau bahan2 dah sedia ada kat dalam esbox tu...Resepi ni saya dapat masa pi tengok demo 'Home made Ice Cream' tak lama dahulu. Sebelum ni pernah buat Ice Cream Coklat, kali ni buat perisa strawberry plak...
Untuk pengetahuan semua , ice cream ni agak cepat cair, mungkin sebab kita tak guna sebarang bahan pengawet...so kena makan cepat2 la..kalau tak silap saya ada beberapa cara yang berbeza untuk buat ice cream ni...untuk resepi ni saya taipkan kat bawah ni yea...

Bahan2:

Bahan A:
  • 200 g susu full cream -kalau nak guna susu perisa strawberry pun boleh..
  • 60 g strawberry filling
  • 1 sudu teh strawberry emulco

Bahan B:

  • 1 biji telur
  • 2 biji kuning telur
  • 120 g gula castor

Bahan C:

  • 400 g whipping cream

Cara2:

  1. Panaskan bahan A tapi jangan sampai didih.
  2. Pukul bahan B hingga kembang dan masukkan ke dalam no. 1
  3. Dalam bekas berasingan, pukul bahan C hingga kental dan satukan dengan semua bahan tadi..kacau sebati.
  4. Tuang adunan dalam tupperware, bekukan dalam peti ais semalaman...
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger