Pages

Creamcheese Butter Cake

Assalamualaikum....salam hari isnin...untuk N3 kali ni saya nak kongsikan resepi Creamcheese Butter Cake yang saya buat petang semalam...ni 1st time try buat kek ni...Idea buat kek ni pun muncul sebab nak habiskan balance creamcheese yang sikit tu..jalan2 kat blog2 pas tu terjumpak kat blog kak Norzailina Nordin . Cuma ada part2 yang saya ubah skit...ikut bahan2 yang ada kat dapur ku ini..menurut kata tuan punya resepi ni, kek ni lebih sedap kalau guna butter yang bermutu tinggi...tapi saya guna buttercup je...rasa kek ni memang sedap, gebu dan tak muak....nak buatnya pun senang...ok lah jom kita check resepi yang saya c&p dari blog kak norzailina...tq sebab sudi kongsi resepi yang sedap ni...


Bahan2:
  • 170 gm mentega
  • 125 gm krim keju
  • 250 gm gula kastor - saya letak 210gm
  • 5 biji kuning telur
  • 210 gm tepung serbaguna - saya guna tepung naik sendiri
  • 1½ camt serbuk penaik diayak - tak letak dah
  • 2 camca teh vanila
  • 5 biji putih telur
  • 1/8 camca teh garam - saya gantikan dengan cream of tartar

Cara membuat

  • Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
  • Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
  • Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
  • Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila.
  • Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur hingga berbuih.
  • Masukkan garam @ cream of tartar, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
  • Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis.
  • Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin.
  • Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak. Oven saya 160 C -45 minit dah masak.
  • Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
  • ***** yang kat atas kek tu saya just paipkan strawberry filling dan lorekkan sebelum dibakar.

2 comments:

Nieza said...

wah nampak sedap ni....gebus pulak tu..:)

dek_ma said...

nieza..try la..mmg gebusss...