- 170 gm mentega
- 125 gm krim keju
- 250 gm gula kastor - saya letak 210gm
- 5 biji kuning telur
- 210 gm tepung serbaguna - saya guna tepung naik sendiri
- 1½ camt serbuk penaik diayak - tak letak dah
- 2 camca teh vanila
- 5 biji putih telur
- 1/8 camca teh garam - saya gantikan dengan cream of tartar
Cara membuat
- Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
- Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis.
- Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati.
- Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanila.
- Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur hingga berbuih.
- Masukkan garam @ cream of tartar, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
- Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis.
- Ratakan adunan ke dalam tin empatsegi 22 cm yang dialas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin.
- Bakar pada 170 C selama 1 jam atau hingga masak. Oven saya 160 C -45 minit dah masak.
- Keluarkan, biar atas redai 10 minit sebelum dikeluarkan dari tin.
- ***** yang kat atas kek tu saya just paipkan strawberry filling dan lorekkan sebelum dibakar.
2 comments:
wah nampak sedap ni....gebus pulak tu..:)
nieza..try la..mmg gebusss...
Post a Comment