Pages

Blueberry Buckle

Assalamualaikum....selamat bercuti, tak pi jalan2 ke?kali ni nak syer sejenis kek yang menggunakan fresh blueberry...sebenaqnya dah lama sangat teringin nak buat kek ni sejak tengok kat blog kak hana nuu...tapi memandangkan harga fresh blueberry ni yang mahal sgt iaitu RM 15.90 bagi 2oo g ( bagi I mahal la)..tu yang tertunda tu...yang beli kali ni pun sebab ada kat TESCO rm 7.99...maybe sebab nak krismas kot tu yg murah skit tu...


Resepi ni saya ambik kat blog kak hana...kalau nak tengok resepi asal dan gambar kek kak hana yang cantek tu boleh la klik sini...saya kopipes je ye...timakacih kak hana...

IngredientsCake :
  • 1/2 cawan butter - suhu bilik
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk esen vanilla
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 1/2 teaspoons baking powder
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 cawan susu segar
  • 2 cawan blueberry segar - saya guna blueberry dan strawberry

Streusel Topping:

  • 1/3 cawan gula
  • 1/3 cawan tepung gandum
  • 1/2 sk serbuk cinnamon
  • 3 sudu besar butter tanpa garam - butter sejuk dr peti ais

Cara-cara:
Cake
  • Panaskan oven 350ยบ F. Pukul butter dan juga gula hingga kuning dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanila. Pukul lagi hingga kembang.
  • Ayak bersama tepung, baking powder dan juga garam. Masukkan ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu. Kacau rata. Masukkan ke dalam loyang yang di alas dengan baking sheets, ratakan dan taburkan blueberry di atas adunan.

Streusel Topping

  • Dalam mangkuk kecil. campurkan tepung, gula dan serbuk cinnamon. Masukkan butter dan kacau menggunakan garfu hingga menjadi crumble.
  • Taburkan di atas blueberry tadi.
    Bakar 45-50 minit. Sejukkan di atas redai sebelum disajikan.

2 comments:

Mr. Mama said...

salam pagi...
sedap nampak menu tu.....
kita add link sama2 yeee....

Chef Hussin said...

Salam. Sedap menu ni. Btw, thanks singgah ke blog saya. Nak request pada puan. sudilah kiranya dapat add blog link saya. http://studiomasakanchefhussin.blogspot.com