ish.ish..tak tau la pasai apa asyik ketandusan idea ja ..tak tau nak tulis apa ni...tapi tak apa la,,yang penting ada N3 baru...ok lah cerita pasal mee hoon goreng ni , resepi asal dari CMG , ni first time masak 'mee hoon goreng tomyam'. Sebelum ni kalau masak mee hoon pun , buat mee hoon goreng biasa ja , tak pun mee hoon singapore..ok la..jom check resepi yang di C&P dari rumah CMG...makasih Cik Mat ye..
BAHAN-BAHANNYA :-)
200 g mee hoon kering
1 mangkuk taugeh
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
3 biji limau kasuri
2 camca besar sos ikan
2 camca besar kicap cair
2 camca besar pes "tom yam" jenama "LIFE"
1 camca besar sos tiram
1 camca besar cili sos
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 hirisan nipis lengkuas*
5 biji cili padi*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)
2 biji telur
100 g sotong, hiris halus
2 keping fish cake-hiris nipis- ni saya tambah
Belahan limau kasturi, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Hirisan cili padi, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Mee hoon direndam hingga lembut, atau rebus mee hoon hingga agak lembut, toskan. Taugeh dibuang ekor cuci dan toskan.
- Telur tadi didadar dan hancur kan ala2 "scramble egg". Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan pes tom yam, sos tiram, sos cili, serai dan daun limau purut, kacau rata. Tambah sos ikan, kacau rata.
- Masukkan telur yang telah di "scramble" tadi bersama2 sotong. Kacau dan masukkan mee hoon, gaul.
- Tambah kicap cair dan taugeh, kacau hingga rata dan biar masak sekejap. Matikan api. Alih dalam bekas sesuai, hias dengan taburan bawang goreng, hirisan cili padi dan belahan limau kasturi.
0 comments:
Post a Comment