Home » » Mee Hoon Goreng Tomyam

Mee Hoon Goreng Tomyam

Assalamualaikum...
ish.ish..tak tau la pasai apa asyik ketandusan idea ja ..tak tau nak tulis apa ni...tapi tak apa la,,yang penting ada N3 baru...ok lah cerita pasal mee hoon goreng ni , resepi asal dari CMG , ni first time masak 'mee hoon goreng tomyam'. Sebelum ni kalau masak mee hoon pun , buat mee hoon goreng biasa ja , tak pun mee hoon singapore..ok la..jom check resepi yang di C&P dari rumah CMG...makasih Cik Mat ye..

BAHAN-BAHANNYA :-)
200 g mee hoon kering
1 mangkuk taugeh
1 batang serai, dititik
2 helai daun limau purut
3 biji limau kasuri
2 camca besar sos ikan
2 camca besar kicap cair
2 camca besar pes "tom yam" jenama "LIFE"
1 camca besar sos tiram
1 camca besar cili sos
4 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 hirisan nipis lengkuas*
5 biji cili padi*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)
2 biji telur
100 g sotong, hiris halus
2 keping fish cake-hiris nipis- ni saya tambah
Belahan limau kasturi, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
Hirisan cili padi, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)

  • Mee hoon direndam hingga lembut, atau rebus mee hoon hingga agak lembut, toskan. Taugeh dibuang ekor cuci dan toskan.
  • Telur tadi didadar dan hancur kan ala2 "scramble egg". Ketepikan.
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan pes tom yam, sos tiram, sos cili, serai dan daun limau purut, kacau rata. Tambah sos ikan, kacau rata.
  • Masukkan telur yang telah di "scramble" tadi bersama2 sotong. Kacau dan masukkan mee hoon, gaul.
  • Tambah kicap cair dan taugeh, kacau hingga rata dan biar masak sekejap. Matikan api. Alih dalam bekas sesuai, hias dengan taburan bawang goreng, hirisan cili padi dan belahan limau kasturi.
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger