Home » » Air Asam Tomato Kerisik & Acar Timun

Air Asam Tomato Kerisik & Acar Timun

Written By dek_ma on Thursday, June 24, 2010 | 9:30 PM


Assalamualaikum....
Apa khabar semua......sebenarnya air asam tomato kerisik dan acar timun ni saya buat weekend aritu masa kat kg...air asam & acar ni sebenarnya partner untuk makan bersama2 nasi daging seperti N3 sebelum ni. Rasanya budak sekolah pun tau nak buat kan.....resepinya simple je. Bagi air asam tu sebenarnya lebih kurang sama dengan air asam yang kebanyakan orang buat cuma saya just add on kerisik dan susu cair....apa2 pun saya letak jugalah resepi kat sini...sekurang kurangnya ada juga isi untuk blog ni.....
Bahan2 untuk Air Asam Tmato Kerisik
  • 1 @ 2 biji tomato*
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 2-3 biji cili padi*-kalau nak pedas tambah lagi....
  • 1 biji limau nipis
  • 1 sudu sambal belacan
  • 1-2 sudu besar kerisik
  • 1/4 cawan susu cair
  • Garam secukup rasa

Cara: Hiris nipis bahan2 * dan gaulkan dengan sambal belacan, garam, kerisik, susu .Kemudian perahkan limau nipis dan gaul sebati.Bolehlah dihidangkan segera.

Bahan2 untuk Acar Timun:

  • 1 biji timun-buang kulit dan hiris nipis @ disagat nipis
  • 1 labu bawang besar-juga dihiris nipis
  • 1 biji cili merah, 2-3 biji cili padi-hiris nipis
  • cuka secukup rasa-lebih kurang 2-3 sudu
  • gula & garam secukup rasa
  • sedikit air

Cara: masukkan air, gula, garam ke dalam mangkuk.Kemudian kacau hingga gula & garam larut.Selepas itu bolehla dimasukkan timun, bawang dan cili. Gaul Sebati dan siap untuk dihidangkan..

Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger