Home » » Paru Goreng Bersambal

Paru Goreng Bersambal



Assalamualaikum...dah makan malam ka semua....makan apa tu....sebenaqnya aku tak masak pun malam ni sebab ada permintaan orang2 kat rumah ni nak makan pizza hut....so malam ni aku tak payah penin2 pikiaq nak masak apa...walaupun aku tak masak tapi aku nak masukkan juga N3 ni...paru ni aku masak weekend aritu...aku ni kan dah lama teringin nakk makan paru..tapi bila pi market ja mesti paru dah abis...almaklumla aku ni pukul 9 pagi baru hegeh2 nak pi market...paklong yang jual daging tu cakap paru ni kul 7 pagi lagi dah abis...sib baik aku ni tak ngandung he..he..
tapi...weekend aritu aku dikira bernasib baik sebab masih ada sikit lagi paru....apa lagi aku pun rembatla semua yang tinggal...elehh bukan banyak pun..paklong tu jual kat aku rm 3 ja...aku lupa la nak tanya berapa gram....sebab paru ni kan ringan..so kat resepi ni aku agak2 je la ye berat paru tu....so kalau nak check resepi aku leh tgk kat bawah ni...


Bahan-bahan:

300g paru - direbus kemudian hiris nipis2
sedikit serbuk kunyit dan garam
1 sudu makan jintan manis-ditubuk
sedikit minyak

Bahan untuk sambal:semua bahan ni dikisar
5-6 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 batang serai
sedikit belacan
air asam jawa
garam dan gula secukup rasa


Cara-cara

Gaulkan paru yang telah direbus dan dihiris nipis bersama jintan manis yang teLah ditumbuk, serbuk kunyit dan garam.
Panaskan minyak. Goreng paru tadi hingga agak2 garing. angkat dan ketepikan.
Untuk menumis,panaskan minyak (guna sedikit drp lebihan minyak untuk menggoreng tadi),tumis bhn kisar hingga masak atau naik minyak.
masukkan air asam jawa, gula dan juga sedikit garam. garam jgn byk sbb paru goreng dh masin.
last sekali masukkan paru tadi. gaul rata dan masak hingga sambal tu kering baru angkat dan dihidangkan.
Share this article :

+ comments + 1 comments

June 30, 2010 at 11:11 PM

salam kjg balas DikMa..thanks ya singgah dapur akak tu...happy to see you here...moga seronok berblogging eh..

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger