Bahan:-
- 1/2 ekor ayam - potong ikut suka
- 2 sudu besar cili kering kisar
- 1 labu bawang besar - dihiris
- 3 ulas bawang putih - dicincang
- 2 inci halia - dipotong nipis
- 1 batang serai - diketuk
- 3 sudu besar kicap pekat ABC (Heinz) - kicap ni mmg hitam pekat
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar sos tiram
- 1/4 sudu kecil lada hitam yg dikisar
- sedikit air
- 5 urat kacang panjang - patah2kan 2 inci pjg. -saya guna kacang buncis
- 1/2 batang lobak merah - dipotong memanjang
- 2 biji tomato - belah 4 -tak letak
- 2 tangkai cili hijau/merah - dipotong serong
- garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:-
- Ayam dibersih, ditos dan digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga ayam masak (jangan terlalu garing). Angkat dan ketepikan.
- Tinggalkan +- 3 sudu besar minyak yang sama, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan serai hingga wangi.
- Masukkan kesemua sos, serbuk lada hitam dan sedikit air, gaul rata sekejap.
- Masukkan ayam, garam dan gula secukup rasa dan masak biar ayam bersalut mesra.
- Akhir sekali masukkan semua sayuran, cili dan tomato. Kacau sekejap jgn layu sangat.
- Angkat dan hidangkan.
2 comments:
klu mkn ni berapi x ? :)
tak dak lah sampai berapi...berasap je..
Post a Comment