Bahan2:
- 5 ekor ketam-bersihkan dan tos
- 1 biji nenas-di kupas, dibersihkan dan kemudian celur sekejap-toskan
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1/2 sudu besar serbuk cili
- 1 keping asam gelugur
- 3 ulas bawang meras-hiris halus
- 2 ulas bawan putih-hiris halus
- 1/2 inci hali-hiris halus
- 1 tangkai daun kari
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, daun kari dan halia hingga wangi.Masukan serbuk kari dan serbuk cili yang dibancuh dengan sedikit air. Masak dengan api kecil hingga garing.
- Masukkan ketam, santan cair dan asam gelugur. Masak hingga mendidih.
- Kemudian masukkan nenas dan santan pekat. Masukkan garam dan gula jika perlu. Biarkan mendidih 2-3 minit lagi atau hingga ketam masak.Rasa dan jika ok boleh tutup api dan boleh dihidangkan..
0 comments:
Post a Comment