base sendiri, tak tau nak agak tebal mana....untuk filling plak saya buat ikut style saya ja...
Ok la ...jom tengok resepi....
Bahan (Base - 2 keping sederhana besar)
- 300 gm tepung gandum/tepung roti (*ummi guna tepung roti)
- 200 ml air
- 15 gm gula
- 4 gm yis (1 1/2 sudu teh)
- 25 gm shortening
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan susu tepung
Cara-Cara:-
- Masukkan kesemua bahan dalam breadmaker, pilih menu doh. (*ummi campur semua bahan kecuali air dan shortening..gaul rata, masukkan air dan uli biar lembut. Masukkan shortening..uli lagi hingga doh tidak melekat pada mangkuk).
- Keluarkan dan tumbuk-tumbuk doh. Biarkan 10 minit. Kemudian canaikan dan masukkan ke dalam pizza pan. Cucuk2 dengan garfu...saya bakar sekejap, lebih kurang 5 minit...angkat dan boleh la letak filling kegemaran masing2...
Untuk Filling:
- 1/2 biji bawang holand-didadu
- 2 ulas bawang ptih-didadu
- 1 cawan daging kisar
- 2 batang sosej-Hiris bulat
- 1/2 cawan sos tomato Prego (Sos Spagetti )
- Sedikit serbuk lada hitam
- Sedikit Oregano
- 1 sudu besar mentega
- Garam dan gula secukup rasa
- Keju Mozarella secukupnya....lagi banyak lagi sodappp....
- Sos Tomato-untuk sapuan...
Cara2:
- Panaskan mentega @ minyak makisasak, tumis bawang holand dan bawang putih hingga wangi..
- Masukkan daging ,masukkan sedikit air...masak hingga daging empuk..
- Masukkan sos prego, garam dan gula secukup rasa...bila agak pekat boleh la dianggakat..
- Sapu piza base dengan sos tomato, tuangkan inti dan ratakan ke keseluruhan pizza...susun sosej,taburkan sos lada hitam dan oregano...kemudian taburkan Mozarella cheese dan bakar lebih kurang 12-15 minit atau hingga cheese cair...Sedap dimakan panass...
0 comments:
Post a Comment