Home » » Pizza Gebu En.Mat Gebu

Pizza Gebu En.Mat Gebu

Assalamualaikum....selamat malam....tak sempat nak celoteh panjang2...ni saja ja nak kongsikan satu lagi resepi pizza...kali ni 'Pizza Gebu En.Mat Gebu'..resepi asal dah tentu dari En.Mat Gebu...cuma tang filling nya saya letak sosej dengan crap stick ja, tak dak letak capsicum, bukan apa, kat rumah ni tak dak yang makan, kalau kita boh pun nanti depa akan kutip buang....buat rugi ja...dah la benda alah tu mahal...ha...ha...ok la saya copy & paste resepi ya.....macam biasa kalau nak tengok step by step boleh tengok kat sini....


Resepi: Pizza Gebu
Sumber : En.Mat Gebu

BAHAN-BAHAN DOH PIZZA :-)
300 g tepung gandum
6 g instat yeast
20 g mentega
10 g gula halus
1 camca teh bread improver (optional)
1/4 camca teh garam
1 1/2 camca besar madu
170 ml air
Sedikit tepung untuk ditabur

BAHAN-BAHAN PIZZA GEBU :-)
3 batang sosej ayam "ayamas", hiris serong
4 hirisan gegelang red capsicum
4 hirisn gegelang yellow capsicum
4 hirisan gegelang green capsicum
1 biji bawang besar, hiris bulat (optional)
175 g keju mozzarella, hiris nipis2
Sos tomato dalam botol secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH PIZZA :- Satukan semua bahan untuk doh dalam satu bekas, kecuali mentega dan tepung untuk ditabur, gaul rata hingga bersatu. Tambah mentega dan terus meggaul hingga menjadi doh yang kenyal, jika melekit, tambah sedikit tepung. Kemudian bulat2kan dan biar 45 minit hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk dok kecuali tepung untuk ditabur, ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan "ON", buat hingga siap.
  2. UNTUK PIZZA GEBU :- Panaskan oven pada suhu 190C, sediakan 2 dulang pizza berukuran 9 inci, sapu dengan sedikit mentega. Ketepikan. Keluarkan doh, bahagikan doh tadi kepada 2 bahagian sama besar. Ambil satu, tabur sedikit tepung dan canai bulat (gambar no 1). Alihkan ke dalam dulang pizza, tekan2 dengan hujung jari hingga memenuhi dulang tadi dan biarkan kelilingnya sedikit tebal (macam dalam gambar no2). Ratakan sebahagian sos pizza tadi (gambar no. 3) dan susun bahan untuk pizza atasnya (buat 2 bahagian) dan diakhiri dengan keju mozzarella (gambar no. 4). Bakar 20 - 25 minit hingga keju mencair dan roti kelihatan kuning keemasan. Keluarkan dari oven dan hidangkan segera bersama sos kegemaran. Buat kaedah sama juga untuk yang selebihnya.


Share this article :

+ comments + 2 comments

chinta isya
January 16, 2013 at 12:16 PM

Assalam keju mozarella tu halal ker.coz ati tu sya nk try ar wat pizza cari keju mozarella tp bla sya check xde plk logo halal..sya xpasti ar klo terlepas pandang ke..

Anonymous
February 16, 2013 at 1:50 PM

Ada yg halal dipasaran. Boleh tengok logo halal. Kebanyakan cheese ada logo halal austraulia.

Post a Comment
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Resepi Minggu Ini - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger