Bahan2:
- 300 g udang sederhana besar
- 10 biji belimbing buluh-dibelah 2
- 2 cawan santan cair
- 1 cawan santan pekat
- 1 keping asam gelugor
- 1 batang serai-dititik
- Sedikit minyak untuk menumis
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 biji cili merah*
- 3 biji cili padi merah*
- 6 ulas bawang merah*
- 3 ulas bawang putih*
- 1 biji buah keras*
- 1 inci kunyit hidup*
- 1 inci halia* ( semua bahan2 bertanda* dikisar halus
- Panaskan sedikit minyak, kemudian tumiskan serai dan bahan2 kisar hingga wangi.
- Masukkan udang, kacau sebentar dan masukkan santan cair.Masukkan asam gelugur dan masak hingga mendidih sambil dikacau.
- Bila dah mendidih masukkan santan pekat, garam dan gula secukup rasa. Kacau lagi dengan api yang kecil hingga mendidih.
- Kemudian masukkan belimbing buluh dan masak sebentar. Rasa dan jika ok bolehla tutup api..
0 comments:
Post a Comment