Bendi Goreng Belacan
Sumber: En.Mat Gebu
BAHAN-BAHANNYA :-)
20 batang kacang bendi muda (yang kontot2)
1 biji telur, dipukul sedikit
1 keping asam gelugor
1 camca besar sos tiram
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
BAHAN TUMBUk LUMAT :-)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji lada merah
1/2 inci belacan
1 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan
CARA MEMBUATNYA :-)
20 batang kacang bendi muda (yang kontot2)
1 biji telur, dipukul sedikit
1 keping asam gelugor
1 camca besar sos tiram
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
BAHAN TUMBUk LUMAT :-)
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 biji lada merah
1/2 inci belacan
1 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan
CARA MEMBUATNYA :-)
- Bendi dicuci bersih dan toskan, potong sedikit bahagian tangkainya. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat hingga wangi. Tambah sos tiram, kacau rata dan tuang air. Masukkan asam gelugor.
- Masuk bendi tadi dan kacau rata. Tutup kuali sekejap, kemudian kacau dan masukkan telur, biar sehingga telur sedikit mengeras, gaul rata2. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Masak hingga pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat.
0 comments:
Post a Comment