Pages

Donat Kak Liza


Assalamualaikum...selamat petang...alamak...dah nak malam pun...arini nampaknya seharian hujan...hujan2 ni perut ni pun asyik meminta untuk diisi la....so petang ni saya buat Donat.Resepi kali ni saya guna resepi dari Kak Hanieliza. Tapi kan, saya ni kalau buat donat mesti bentuk donat tu tak mau bulat betoi2..dah macam pentagon pun ada . Tak tau la macam mana nak bagi donat ni bulat ja bentuknya...nak kena menuntut lagi ni...Kat dalam gambar ni lah yang paling cantekk rasanya...yang lain tu buruk bebenor...ha..ha..ok lah jom tengok resepi...

Resepi: Donut

Bahan A
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula
30 gm susu tepung
1 s/k garam
11 gm [ 1 paket] yis mauripan

Bahan B
1 biji telur [pukul sikit]
330 ml air suam
60 gm majerin
1 s/k bread softener

Bahan C [untuk goreng donut]
500 ml minyak
1 s/b majerin

Cara
1. Gaulkan semua bahan A supaya sama rata.
2. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunak mesin selama 20 minit.
3. Perapkankan selama 1 jam atau sehinga naik sekali ganda. ( Cara saya; masukkan semua bahan kedalam Bread Maker,pilih setting doh dan tunggu hingga siap)
4. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Terapkan dengan acuan donut.
5. Biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit. ( Step ni saya tak tunggu, saya panaskan oven 50 darjah celcius,dan masukkan donat yang telah diterap selama 5 minit, kemudian keluarkan dan terus goreng )
6. Panaskan bahan C dan masukkan donut . Perlahan api.
7. Goreng donut sehingga kuning keemasan.
8. Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.

0 comments: