Apa khabar semua...dah makan ke belum? Untuk dinner malam ni saya hanya masak resepi yang paling simple....apa lagi ...kuetiau kungfu la....simple tapi sedap dan juga menyihatkan sebab banyak sayur-sayuran....anak yang sulung tu suka sangat sampai 2-3 kali tambah...
Si hubby pun suka sebab dia tengah berkobar-kobar nak diet sekarang ni...Sebenarnya resepi ni saya main belasah je apa yang ada kat esbox tu.....ni resepinya....
Bahan-bahan A:
- 500 g kuetiau-dicuci dan toskan kemudian gaulkan dengan sedikit garam dan lada sulah
- 5 biji telur
Bahan-bahan B:
- 100 g udang basah, dibuang kulit
- 150 g daging ayam,-saya tak letak pun
- 100 g sotong, dibersihkan, hiris
- 100 g sawi , dipotong
- 100 g jagung muda, dipotong
- 100 g kobis
- 100 g bunga kobis, dipotong
- 100 g lobak merah, dihiris memanjang
- 1 biji tomato
- 3 ulas bawang putih, cincang
- 5 biji cili padi diketuk
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 1/2 cawan air
- 11/2 cawan air
- 1 sudu lada hitam ditumbuk
- 1 kiub pati ayam
- sediki jus limau nipis
- Lada sulah dan Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA :
Untuk Kuetiau: Panaskan minyak, kemudian goreng telur bersama kuetiau dalam kuantiti yang sedikit sehingga agak garing kemudian alih ke dalam bekas sesuai ( Anggaran 100 g kuetiau = 1 biji telur)...
Untuk Kuah:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan.
- Masukkan udang, sotong dan ayam. Masukkan air , kiub pati ayam , lada hitam, lada sulah, & lobak merah.
- Bila mendidih, masukkan jagung muda, bunga kobis dan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan sawi dan kobis tadi.
- Biar mendidih perlahan dan tambah garam secukup rasa.Kemudian masukkan belahan tomato, jus limau nipis dan matikan api.
- Tuangkan keatas kuetiau dan dihidangkan panas-panas.
0 comments:
Post a Comment