
Resepi: Kari Kepala Ikan
Bahan2:( 2 orang makan )
- 1 keping kepala ikan ( saya guna ikan nyok2)
 - 2 sudu besar serbuk kari ikan*
 - 1/2 sudu besar serbuk cili* (* dibancuh dengan sedikit air )
 - 1/2 cawan air asam jawa
 - 1 biji tomato-potong 4
 - 1 labu bawang besar-potong 4
 - 1 biji cili hijau-belah 2
 - 5-6 batang bendi
 - 1 sudu besar santan pekat (optional )
 - Air secukupnya
 - 5 ulas bawang merah-Di mayamg halus
 - 3 ulas bawang putih- Di mayang halus
 - 1 sudu teh halba campur
 - 1 tangkai daun kari
 - Minyak untuk menumis
 
Cara2:
- Kepala ikan dibersihkan dan direndam di dalam air asam jawa selama 10-15 minit.
 - Panaskan minyak, tumiskan bawang merah,bawang putih,halba campur dan daun kari hingga wangi.
 - Masukkan pes serbuk kari. Tumis lagi hingga pecah minyak. Masukkan santan dan air secukupnya, masak lagi hingga mendidih.
 - Kemudian masukkan kepala ikan, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dan masukkan pula bendi,tomato bawang besar dan cili hijau.
 - Bila dh masak, rasa dan jika ok bolehla tutup api dan sedia dihidangkan panas-panas....
 
0 comments:
Post a Comment