Hari ni nak kongsikan resepi kek mentega atau butter cake yang sangat mudah..Bagi peminat kek mentega boleh la try resepi di bawah ni..
Bahan-bahan :
- 250 g mentega
- 180 g gula castor
- 4 biji telur saiz A
- 1/2 cawan susu segar/susu cair
- 250 g tepung naik sendiri
* kalau gunakan tepung gandum masukkan 1 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
1. Panaskan oven 15 minit, alas loyang 8 inci dengan kertas minyak dan griskan dengan mentega, ketepikan.
2.Pukul mentega dan gula sampai kembang dan putih.
3.Masukkan telur sebiji-sebiji dan pukul sampai semua bahan sebati.
4. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
5.Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit selang selikan dengan susu segar. Gaulkan sampai betul-betul rata.
6. Masukkan adunan kek ke dalam loyang dan bakar di dalam oven selama 40 - 45 minit pada suhu 160 Celcius - *bergantung pada oven masing-masing.
0 comments:
Post a Comment