Pages

Kuey Tiaw Kungfu

Assalamualaikum semua..semoga kita semua sentiasa di dalam perlindungaNYA dan sentisa dipermudahkan segala urusan kita..aamiin..

Hari ni saya nak syer resepi kuey tiaw kungfu..resepi yang sangat simple tapi sedap..dan sangat disukai oleh anak2 dan suami..

Kuey Tiaw Kungfu



Bahan-Bahan

Kuey tiaw secukupnya-anggaran segenggam sorang makan

Telur  - 1 biji untuk segenggam kuey tiaw
2 ulas bawang putih-diketuk
4-5 biji cili padi
10 ekor udang basah dibuang kulit
Sekeping dada ayam-potong nipis
2 ekor sotong
100 gm lobak merah - potong bulat atau memanjang
1 pokok sawi
Sedikit kobis-di potong
1/2 batang saleri-di potong
2 sudu besar tepung jagung
2 cawan air
1 kiub pati ayam
1 sudu besar lada hitam kisar
Sedikit lada sulah
1 sudu kecil sos tiram
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara;

1.Panaskan minyak dan masukkan kuey tiaw bersama telur dengan kuantiti hidangan untuk seorang makan. Caranya sama seperti membuat telur dadar.

2.Bila telur dah masak balikkan telur, angkat dan ketepikan.Ulang langkah ini sehingga habis.Ikut la nak berapa orang makan..

3. Untuk kuah,panaskan minyak,tumis bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan sotong

4. Masukkan air bersama kiub pati ayam, lada hitam,lada sulah, sos tiram,cili padi yang di ketuk dan carrot.

5.Masukkan tepung jagung yang telah dicampur dengan sedikit air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.

6.Masukkan pula kobis, sawi dan Saleri.Perasakan dengan garam dan gula.Tutup api.

7.Tuang kuah ke atas kuey tiaw.Kalau suka bolehla taburkan daun sup dan daun bawang.

Siap untuk dihidang.
** Kalau suka boleh tambah sayuran lain seperti baby corn,bunga kobis, kailan atau brokoli..kali ni saya tak letak sebab takda..he..he..selamat mencuba

0 comments:

Post a Comment