Pages

Sambal Ikan Tenggiri

Ari ni terlebih rajin skit nak update blog...tapi resepi biasa2 ja....tak dak yg special...

Resepi: Sambal Ikan Tenggiri
Sumber: Resepimingguini.blogspot

Bahan2:
  • 3 ketul ikan tenggiri, digaulkan dengan garam dan serbuk kunyit
  • 1 labu bawang besar-hiris bulat2
  • 1 biji tomato-belah 4
  • Minyak secukupnya untuk goreng ikan
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos cili
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/4 cawan air asam jawa
Bahan2 kisar halus:
  • 8 biji cili kering
  • 2 biji cili merah
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji buah keras
  • 1/2 inci belacan
  • 1/2 inci halia
  • Sedikit daun sup-kerat leh kurang 1 inci
Cara2:
  • Panaskan minyak, gorengkan ikan hingga masak, jgn terlalu garing, angkat dan ketepikan.
  • Dlm kuali yg sama, keluarkan minyak tadi, tinggalkan lebih kurang 2 sudu besar.
  • Tumiskan bahan2 kisar hingga wangi, masukkan air asam jawa, sos tiram,sos cili, garam dan gula secukup rasa. Kalau agak pekat tambahkan sedikit air.
  • Biarkan mendidih dan masukkan ikan yang telah digoreng. Gaul sebati, masukkan bawang besar tomato dan daun bawang .Kacau hinga sebati.Rasa dan jika ok boleh tutup api...

1 comments:

Hidayah Mosni said...

Nampak sedap nyjm nyum

Post a Comment