Pages

Udang Sweet Sour


Assalamualaikum dan selamat pagi...pagi ni saya nak kongsi resepi udang Sweet Sour @ udang Masam Manis yang saya buat semalam untuk berbuka puasa...mula2 pening juga dok pikiaq2 nak masak apa dengan udang ni, last2 buat je sweet sour ni sebab senang, cepat dan mudah...ye la saya ni kerja, so kena la cari resepi yang cepat nak buat...ok lah jom check resepi kat bawah ni...

BAHAN-BAHANNYA :
  • 500 g udang galah
  • 1 biji bawang besar - dipotong bulat
  • 1 potong nenas-di dadu
  • 1 biji tomato-di belah 4
  • 1 biji cili hijau dan merah-di potong menyerong
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 3 ulas bawang putih-dihiris
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Hirisan daun sup
CARA MEMBUATNYA :
  • Udang dibuang kotoran dikepala, cuci bersih, gaul kunyit dan sedikit garam, goreng hingga kemerahan, angkat dan toskan.
  • Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah dan cili kisar hingga garing, masukkan sos cili , sos tomato, sos tiram, garam dan juga gula. Gaul rata. Tuang air dan masak hingga mendidih.
  • Masukkan udang , bawang besar, cili merah, nenas dan tomato. Gaul rata dan masak dengan api kecil hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh dialihkan ke dalam bekas sesuai. Hias dengan hirisan daun sup sebelum dihidangkan.

1 comments:

Admin said...

Masak bawa balik sikit...

Post a Comment