Pages

Sambal Ikan



Assalamualaikum...dok buat apa tu?mesti dok sibuk2 kat dapur kan? Hari ni saya masak simple2 ja, tu yang ada masa nak post kan N3 yang tertunggak ni...sebenarnya ni juadah berbuka ari sabtu ari tu....hb yang suruh masak lauk ni dan pesan boh bawang banyak skit...cuma ikan yang saya guna ni cinonet je, kalau ikan yang gemuk skit mesti lagi sedap...alah, sambal ni biasa ja, tapi saya letak jugakla resepi kat sini...jom tengok.....

Bahan2 :
  • 3 ekor ekor ikan kembong
  • 1 biji bawang besar- dihiris bulat
  • 1 biji cili hijau-di hiris menyerong
  • 1/2 cawan cili kisar
  • 1/4 cawan jus asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 3 ulas bawang merah*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci belacan* -(bahan*ditumbuk lumat)

Cara-Cara:-

  • Ikan dibersihkan, dikelar dan dilumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
  • Tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar minyak masak, tumiskan bahan tumukhingga wangi.
  • Masukkan cili kisar, masak hingga terbit minyak .
  • Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Tambah air sedikit.
  • Biarkan mendidih dan agak pekat sedikit, masukkan ikan , bawang besar dan cili hijau. Gaul rata sebentar. Matikan api dan sedia untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment