Pages

Sambal Daging Selasih


Assalamualaikum....apa khabar? makan apa tadi...pejam celik- pejam celik dah seminggu kita puasa, cepat nya masa berlalu...
Dah lama blog ni tak berN3 baru...bukan tak masak,...masak tapi tak sempat nak post...ye la kat opis tak bleh guna intenet, balik kerja terus masak....malam rasa penat sangat...tambah pulak anak nak tidoq, sekali mama dia tidoq, tu yang tak sempat nak post N3 tu...
Ok lah berbalik kepada N3 ni, saya masak untuk sahur ari tu....senang ja nak buatnya....lagi pun saya masak ni ikut bahan2 yang sedia ada kat rumah saya ni...kebetulan ada daun selasih , so saya pun campak ja la daun selasih tu kat dalam sambal ni....bahan2 lain pun senang ja...jom la tengok kat bawah...


BAHAN-BAHAN:
  • 300 g daging batang pinang
  • 1/2 inci halia-dititik
  • 3 ulas bawang putih-ditumbuk
  • 5 biji bawang merah-ditumbuk
  • 1/2 cawan cili kisar
  • 2 sudu besar jus asam jawa
  • 1/2 cawan daun selasih
  • Garam dan gula secukup rasa

CARA2:

  • Hiris daging, cuci dan toskan. Kemudian rebus daging tadi bersama halia sedikit air hingga kering, Ketepikan.
  • Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk, masukkan cili kisar , masak hingga garing.
  • Masukkan jus asam jawa. Kacau dan masukkan daging. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tambah garam dan gula secukup rasa, masukkan juga daun selasih, kacau dan masak lagi sebentar. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan...

0 comments:

Post a Comment